Kampanja Zaustavimo nasilje sjutra u Podgorici

U okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore Zaustavimo nasilje, uz podršku EU i Telenor fondacije, u srijedu 10. maja u 10 sati, biće organizovan javni razgovor na temu odnosa roditelja i djece u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici.

Tim povodom, Podgorica će postati 14. opština koja se pridružuje kampanji Zaustavimo nasilje i omogućava građanima da sa stručnjacima iz Udruženja psihologa, kao i gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem, te šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom i izvršnom direktoricom NVO “Roditelji” Kristinom Mihailović razgovaraju o odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva.

Kampanji su se do sada u drugim opštinama pridružile mnogobrojne poznate ličnosti poput muzičara Nikole Radunovića i Slobodana Kovačevića, reditelja Petra Pejakovića i drugih, a u Podgorici će se na javnom razgovoru u ulozi prijatelja kampanje pojaviti poznata glumica Dubravka Drakić.

U skladu sa porukom većine građana Crne Gore (77%) koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja, kroz lokalne događaje, kampanja „Zaustavimo nasilje“ poziva cijelo društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine s roditeljima u potrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.

Prema riječima šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamina Perksa, ovi se događaji organizuju kroz sve opštine Crne Gore da bi se čula mišljenja građana, jer djeca ni pod kakvim okolnostima ne treba da trpe nasilje niti zanemarivanje, a pogotovo ne od strane onih koji brinu o njima.

„Pozitivno roditeljstvo se može naučiti i štetna ponašanja se mogu promijeniti uz pravu vrstu podrške. Roditelji imaju pravo na podršku“, ističe Perks i dodaje da „iz naučnih saznanja i međunarodnih iskustava znamo da obrazovanje o dobrim praksama roditeljstva, prenatalne i postnatalne kućne posjete preko patronažne službe i predškolsko obrazovanje mogu da spriječe i ublaže uticaj nasilja i nepovoljnih iskustava u djetinjstvu“.

U holu KIC-a će, tom prilikom, biti otvorena izložba Muzej porodičnih sjećanja. Radi se o jedinstvenoj izložbenoj postavci koja dijeli porodična sjećanja sa građanima širom Crne Gore u želji da svaka porodica bude mjesto s više podrške, ljubavi i poštovanja za svakog njenog člana.

„Pozivam sve da posjete Muzej porodičnih sjećanja i da se nad njim zamisle, kao i da sami poklone neku priču iz svog djetinjstva ovom Muzeju. Cilj nam je da na ovaj način zajedno podižemo svijest o postupcima koji povređuju djecu i o onima koji im pomažu da rastu“ zaključuje Perks.

Kampanja Zaustavimo nasilje zasniva se na nacionalno reprezentativnom istraživanju UNICEF-a iz decembra 2016. koje pokazuje da je generalno visoka tolerancija društva prema nasilju. Između ostalog, većina građana (77%) smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke. Cilj kampanje je podizanje svijesti da nenasilno vaspitavanje djeteta ni približno ne znači podsticanje popustljivog roditeljstva.