Kampanja Zaustavimo nasilje u Tivtu

U okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore Zaustavimo nasilje, uz podršku EU i Telenor fondacije, u srijedu 17. maja u 13 sati i 30 minutabiće organizovan javni razgovor na temu odnosa roditelja i djece u multimedijalnoj sali Opštine Tivat.

Tim povodom će građani Tivta imati priliku da sa stručnjacima iz Udruženja psihologa, kao i predsjednicom Opštine Tivat Snežanom Matijević, te šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom i koordinatorkom SOS Roditeljske linije NVO Roditelji Lepom Žunjić razgovaraju o odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva.

Kampanji su se do sada u drugim opštinama pridružile mnogobrojne poznate ličnosti poput glumice Dubravke Drakić, muzičara Nikole Radunovića i Slobodana Kovačevića, reditelja Petra Pejakovića i drugih, a u Tivtu će se na javnom razgovoru u ulozi prijatelja kampanje pojaviti ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus.

U skladu sa porukom većine građana Crne Gore (77%) koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja, kroz lokalne događaje, kampanja Zaustavimo nasilje poziva cijelo društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine s roditeljima u potrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.

Prema riječima šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamina Perksa, ovi se događaji organizuju kroz sve opštine Crne Gore da bi se čula mišljenja građana, jer djeca ni pod kakvim okolnostima ne treba da trpe nasilje niti zanemarivanje, a pogotovo ne od strane onih koji brinu o njima.

„Pozitivno roditeljstvo se može naučiti i štetna ponašanja se mogu promijeniti uz pravu vrstu podrške. Roditelji imaju pravo na podršku“, ističe Perks i dodaje da „iz naučnih saznanja i međunarodnih iskustava znamo da obrazovanje o dobrim praksama roditeljstva, prenatalne i postnatalne kućne posjete preko patronažne službe i predškolsko obrazovanje mogu da spriječe i ublaže uticaj nasilja i nepovoljnih iskustava u djetinjstvu“.

U holu opštine Tivat će, tom prilikom, biti otvorena izložba Muzej porodičnih sjećanja. Radi se o jedinstvenoj izložbenoj postavci koja dijeli porodična sjećanja sa građanima širom Crne Gore u želji da svaka porodica bude mjesto s više podrške, ljubavi i poštovanja za svakog njenog člana.

„Pozivam sve da posjete Muzej porodičnih sjećanja i da se nad njim zamisle, kao i da sami poklone neku priču iz svog djetinjstva ovom Muzeju. Cilj nam je da na ovaj način zajedno podižemo svijest o postupcima koji povređuju djecu i o onima koji im pomažu da rastu“, zaključuje Perks.

Kampanja Zaustavimo nasilje zasniva se na nacionalno reprezentativnom istraživanju UNICEF-a iz decembra 2016. koje pokazuje da je generalno visoka tolerancija društva prema nasilju. Između ostalog, većina građana (77%) smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke. Cilj kampanje je podizanje svijesti da nenasilno vaspitavanje djeteta ni približno ne znači podsticanje popustljivog roditeljstva.