Udruženje Roditelji počinje realizaciju tri projekta i nastavlja inicijativu za igrališta

Udruženje Roditelji u toku ljetnjih mjeseci počinje realizaciju nekoliko projekata koji su prošli selekciju u okviru programa podrške Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću i Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade Ministarstva sporta.

Projektom Psihološka podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć obezbijedićemo model podrške jednoroditeljskim porodicama u cilju kreiranja kvalitetnijeg života roditelja i djece.

“Biti roditelj uvijek je izazov. O problemima koji se javljaju u toku i nakon razvoda malo govori.  Veoma mali broj parova je u stanju, kada su odnosi trajno narušeni da se sporazumno dogovori oko roditeljskog prava, alimentacije, kao i da interese djece stavi na prvo mjesto. Problem se kasnije dodatno povećava nekomunikacijom bivših partnera, jer se roditeljska uloga ne odvaja od bračne”, pojašnjava Ivana Dukić, koorinatorka Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama.

Kroz edukaciju vršnjačkih savjetnika, održavanje savjetodavno-terapijskih i socio-edukativnih radionica grupa će se truditi da pruži neophodnu podršku i ojača samohrane roditelje da što bolje organizuju lični život, pospiješe sopstvene potencijale i uspješno se snađu u rizičnim i stresnim situacijama, a sve u cilju obezbjeđivanja adekvatnih uslova za rast i razvoj djece.

Obučena grupa za samopodršku će nakon realizacije projekta nastaviti da dijeli svoja znanja i iskustva i na taj način će pomagati i ostalim roditeljima da se lakše suoče sa razvodom i da obezbijede zdrav psihološki razvoj svojoj djeci. Grupu će obučavati tim u kojem su psiholog, porodični psihoterapeut, socijalni radnik i pravnik. Vrijednost projekta je 7,1 hiljade eura.

Projekat Obrazovanjem – zajedno protiv siromaštva usmjeren je na obezbjeđivanje podrške socijalno ugroženim porodicama kroz sprovođenje posebnog programa podrške za djecu i obezbjeđivanje savjetodavne podrške roditeljima.

U okviru projekta biće organizovane aktivnosti pomoći u savladavanju školskog gradiva za djecu školskog uzrasta od septembra, kao i  proširivanje mogućnosti za korišćenje biblioteke igračaka za djecu koja dolaze iz porodica u stanju socijalne potrebe.

U radu sa djecom iz socijalno ugroženih porodica u posljednjih nekoliko godina, Grupa za podršku socijano ugroženim porodicama došla je do zaključka da su problemi u obrazovanju djece mnogostruki. Kod velikog broja djece, evidentni su razvojni problemi i ponekada nedostatak osnovne pismenosti u starijim razredima osnovne škole.

“Upravo je to i ideja ovog projekta, da osim osnovne socijalne pomoći koju kroz humanitarne aktivnosti prikupljamo za više od 200 porodica u Podgorici, pomognemo djeci da dobiju adekvatnu vaninstitucionalnu podršku kako bi im omogućili da nadoknade zaostatke u obrazovanju i osnažili ih za dalje napredovanje u životu. Kroz savjetodavnu službu koju planiramo da organizujemo za njihove roditelje, ustvari želimo da na neki način zaokružimo sistem pomoći, koji se neće odnositi samo na materijalna davanja, jer ona samo podstiču zadržavanje marginalizovanog statusa, već da im pružimo savjetodavnu pomoć kako bi ih edukovali i osnažili da kasnije sami naprave korake ka poboljšanju svog statusa”, kazala je Biljana Popović, koordinatorka Grupe za socijalnu podršku.

Ovaj projekat podržan je sa 7,7 hiljada eura.

Još jedan projekat počeo je ovih dana, a zove se Vježbalište za velike i male u Šavniku koji sa pet hiljada eura finansira Ministarstvo sporta, je unaprijeđenje života mladih ljudi, roditelja i djece u opštini Šavnik, kroz izgradnju vježbališta sa elementima dječjeg igrališta i realizacijom predavanja i radionica za roditelje i djecu.

“Cilj nam je da mladim roditeljima i djeci osiguramo mogućnost kvalitetnije provedenog slobodnog vremena, povećanje kvaliteta života, promocija zdravih stilova života, kroz bavljenje sportom i zajedničkim aktivnostima djece i njihovih roditelja”, rekla je Dejana Ponoš, koordinatorka inicijative udruženja Roditelji, Vratimo djeci igrališta.

Osim u Šavniku, u toku ljetnjih mjeseci biće rekonstruisano dječje igralište u Ulcinju u saradnji sa opštinom Ulcinj. To igralište udruženje Roditelji je u saradnji sa ulcinjskom opštinom i donatorima sagradilo prije dvije i po godine.