Fizičko kažnjavanje izaziva još gore ponašanje djeteta

Fizičko kažnjavanje djece nije adekvatno rješenje za odgajanje, jer je povezano s kasnijim lošim ponašanjem djeteta, i dovodi do toga da se dijete ponaša još gore, a ne bolje, potvrdilo je još jedno istraživanje.

Vođa obimnom istraživanja profesorica Elizabet Geršof sa univerziteta u Texasu pojasnila je da su rezultati pokazali da tjelesna kazna djecu čini agresivnijom.

I prethodne studije dovodile su u vezu fizičko kažnjavanje s depresijom, anksioznošću i problemima s drogom i alkoholom.

Geršof i njene kolege su proučavali ponašanje preko 12 hiljada djece koju roditelji nisu tukli i one koju jesu i uočili velike razlike između ove dvije grupe, prenosi portal Klix.ba.

“Uticalo je na to koliko često raspravljaju s drugom djecom, koliko se svađaju, djeluju impulsivno i ometaju rad u učionici”, rekla je Geršof.

Ona kaže da je jedna od glavnih veza između udaranja i lošeg ponašanja to što djeca ne moraju da se nauče samokontroli, jer ih udaranje uči da kada su roditelji u blizini, lijepo će se ponašati, inače će dobiti batine.

Dijete se tako ne uči kako da se ponaša i upravlja sobom kad roditelji nisu prisutni.

“Svi smo frustrirani kada stvari ne idu svojim tokom, ali naš posao kao roditelja jeste naučiti djecu kako da se nose s tim. Udaranje nije jedan od načina”, poručuje Geršof.