Kvalitetno vrijeme sa djetetom, važno je znati kako

Uzimajući u obzir radno vrijeme, životne obaveze koje imaju roditelji, činjenica je da ne raspolažu sa dovoljno slobodnog vremena. Zatrpani poslovnim i privatnim obavezama, sve manje vremena provode sa svojom djecom, zbog čega često osjećaju grižu savjesti, a zatim to pokušavaju ispraviti na različite načine. Ali, djeca od najranijeg uzrasta imaju potrebu i želju da provode vrijeme u igri i drugim aktivnostima sa svojim roditeljima.

Kada govorimo o vremenu koje  provedemo sa djetetom, razlikujemo “vrijeme zaista provedeno s djetetom” i “vrijeme provedeno uz dijete”. Roditelji koji je kod kuće, istina je, cijeli dan može biti uz dijete, nadgledajući ga i poklanjajući mu pažnju. Ta pažnja se najčešće svodi na udovoljavanje djetetovih potreba za hranom i presvlačenjem. Dešava se da dijete nekoliko puta prekine roditelja u obavljanju kućnih poslova, što kod nekih majki može izazvati stres i frustraciju, pa nekada to nezadovoljstvo bude prenešeno na dijete. I tako, roditelji koji na sve načine pokušava da stigne sve, i da u isto vrijeme bude super mama, poklanjajući pažnju djetetetu tokom cijelog dana, na kraju bude umorna i nezadovoljna, a dijete i dalje čezne za njenom blizinom. Za kontaktom sa njom.

Sa druge strane, zaposleni roditelji stižu umori s posla i najčešće su pretrpani i kućnim obavezama. Dijete srećno jer vidi mamu/tatu trčkara oko njih, jer je čitav dan čeznulo za njihovim prisustvom. Kako bi stigli sve, na brzinu ga ljube, “trpaju” igračkama, eventualno upale crtani i tako u žurbi, umorni, počnu obavljati kućne poslove. Kao posljedicu toga, roditelji su opet umorni, dijete plačljivo i željno njene pažnje, a uz to je prisustan osjećaj griže savjesti.

Stoga, dragi roditelji, ono što je veoma važno, nije toliko bitno koliko smo vremena proveli s djecom nego kako je to vrijeme provedeno. Kvalitet, a ne kvantitet. Kvalitetno provedeno vrijeme sa djetetom je od velikog značaja za njegov uspješan rast i razvoj. Vrijeme koje uložimo i posvetimo djeci je veliko bogastvo i snaga  za njihovu budućnost.

Zašto je važno kvalitetno provesti vrijeme sa djetetom?

Ova vrsta izgradnje odnosa, odnosno kvaliteno provođenje vremena je neophodan preduslov za dosljedno postavljanje granica u drugim trenucima. Osim toga, dijete stiče sigurnost, povjerenje, razvija osjećaj zadovoljstva i empatije. Uživanje u društvu vlastite djece predstavlja ključ za razvoj dječjeg samopoštovanja i samopuzdanja. Djeca osjećaju veću bliskost sa roditeljima, znaju da su tu, samim tim se poslije lakše i odvajaju od njih. Vjeruju u ljubav svojih roditelja. Sigurni su.

Šta znači kvalitetno provesti vrijeme sa djetetom?

To podrazumijeva vrijeme u kojem će dijete znati da ima na raspolaganju roditelja samo sa sebe – za igranje, razgovaranje, pitanja, maženje, čitanje priče. Vrijeme gdje je roditelj svoje probleme i obaveze ostavio “ iza vrata”. Topao odnos, ispunjen sa puno ljubavi, posvećenosti, pažnje i prisutnosti u datom trenutku. To je zapravo vrijeme “ jedan na jedan “.

Važno je da roditelji nađu način da izdvoje određeno vrijeme, za početak 20-ak minuta dnevno, za zajedničke aktivnosti sa djecom. Na primjer, odlazak u park, igranje loptom, neke društvene igre, pričanje price ili razgovori prije spavanja.

Ono što je važno da to bude aktivnost, koju bi upravo dijete vodilo i kreiralo, u kojoj bi uživalo. Od izuzetnog značaja  je da u ovome istrajete, da to bude neka vrsta navike. Naravno, skroz je razumljivo da su životne okolnosti takve da nije baš uvijek moguće izdvojiti svakoga dana tu količinu vremena, međutim, važno je da to bude makar 5 ili 10 minuta dnevno, kada ne može više, i da to bude svakodnevno.

Šta NIJE kvalitetno vrijeme provedeno sa djetetom?

Uspostavljanje ovog odnosa ne smije uključivati bilo koju vrstu ekrana, telefon, tablet, TV, računar, koji nikako ne pomažu razvijanju odnosa i ne pospješuju direktni kontakt. Ovdje je važno napomenuti da dijete treba da zna da je ovo vrijeme za igru i vaše zajedničko vrijeme, a Vi ne bi trebalo da ovo vrijeme koristite za razgovore o njegovom ponašanju niti bilo kakve druge disciplinske postupke. Ovo je vaše vrijeme isključivo za druženje. Takođe, vodite računa da u ovom periodu budete u potpunosti uključeni u tu aktivnost i da Vam pažnju ne ometaju druge stvari kao što je npr. telefon.

Nažalost, naša pažnja je često rasuta, radimo gomilu stvari odjednom. Danas smo svi svjedoci “neprisutnosti ljudi” u razgovorima i odnosima. Često naš najbolji prijatelj klima glavom dok nešto pričamo, istovremeno čitajući poruku koja mu je stigla. Na taj način funkcionišemo i sa djecom, vjerujemo da su jako mali, da ih možemo prevariti, tako što ćemo im se smješkati i klimati glavom, dok se pravimo da smo tu i da ih čujemo. Ali, djeca ipak osjete da nije sva pažnja usmjerena ka njima, i da im zapravo nismo posvećeni u tom momentu.

Tako da, dragi roditelji, ma koliko bili zauzeti, preokupirani različitim problemima, važno je da izdvojite vrijeme za dijete,  igru i razgovor.