SAVJETNICI ODGOVARAJU: Kako reagovati na dječiju agresivnost

Situacija:

Dijete je agresivno, ne poštuje pravila ponašanja, jako je nemirno. Roditelj je zabrinut, ne zna kako da reaguje i kako da se ponaša, osjeća da gubi strpljenje i pribranost.

Odgovor Stručnog tima roditeljske SOS linije:

Agresivnost kod djece, kao način ponašanja može biti rezultat gena, ali većim dijelom i naučeno ponašanje. Uloga roditelja je izuzetno važna u učenju socijalno prihvatljivog ponašanja. Kad se dijete ponaša agresivno, veoma je važno odmah postaviti pitanje zašto se tako ponaša. Po pravilu, agresivno  ponašanje uvijek ima uzrok i razlog. Zapravo, iza dječje agresivnosti se može kriti mnogo toga. To često može značiti  i poziv za pomoć. Ispoljavajući agresivno ponašanje, djeca iskazuju različita neugodna osećanja, sa kojima se ne umiju izboriti. To može biti  frustracija kad ne mogu zadovoljiti svoje potrebe i želje, nemoć, nesigurnost, neuspjeh, ljutnja, gubitak kontakta, bijes, strah, želja za pažnjom.

Izuzetno je važno na koji način roditelji reaguju kada se dijete ponaša agresivno. Način na koji vide i tumače takvo ponašanje bitno utiče na njihove reakcije. Zato, poželjno je tome pristupiti uvijek sa aspekta da djetetu trebate, umjesto da je dijete tvrdoglavo, bezobrazno, nezahvalno, razmaženo.

U nastavku ćemo nabrojati nekoliko smjernica šta je zapravo poželjno pri takvom ponašanju.

 • Pokušajte da ne vičete. Smirenim tonom pristupite djetetu i pomozite mu u verbalizaciji. Vrlo je bitno da u ovim situacijama  roditelji ostanu smireni i dosljedni u svojim postupcima, jer djeca imitiraju ponašanje. Objasnite mu kratko i jasno da ne prihvatate takav oblik ponašanja vodeći računa o njegovom uzrastu i sposobnosti razumijevanja.
 • Otkrijte uzrok agresije. Kada saznate zašto se dijete ponaša tako, veća je šansa da mu pomognete.
 • Nemojte kažnjavati. Usmjerite se na rješavanje problema i učenje poželjnog ponašanja koje ćete nagraditi.
 • Naučite dijete da konstruktivno izražava ljutnju i nezadovoljstvo. Podstičite ga da vam ispriča šta ga je naljutilo, da prepozna ljutnju kao emociju i njen uzrok. Pokušajte da mu preusmjerite pažnju na neku drugu aktivnost. Ako je potrebno da potroši energiju predložite mu neku prihvatljivu fizičku aktivnost npr. trčanje po parku ili vježbe relaksacije. Takođe, možete primijeniti i neku od tehnika disanja za smirivanje napetosti. Pomozite mu da formira drugarske odnose sa vršnjacima. Ukažite mu zašto je važno poštovati pravila.
 • Objasnite. Ako ne razumije vaše zabrane, dijete će postati frustrirano i nesigurno u sebe i svoje buduće postupke. Zato, sve što zabranite, poželjno je da i objasnite i zašto to činite. Podstaknite dijete da vaše zahtjeve ispuni iz poštovanja i povjerenja prema vama, a ne zbog straha od vaše kazne.
 • Svojim primjerom pokažite poželjan način ponašanja. Uvijek se sjetite da ste vi najvažnija osoba u djetetovom životu i da ono uči iz vaših postupaka. Dijete koje odrasta u porodici gdje se problemi rešavaju na konstruktivan način, razgovorom i pronalaženjem načina koji najbolje odgovara svima, naučiće i samo uspješno rješavati svoje probleme.
 • Obezbijedite djetetu dovoljno prostora i aktivnosti za “pražnjenje” energije.
 • I kada ste ljuti, recite svom djetetu da ga volite, ali da ne dopuštate njegovo agresivno ponašanje.
 • Dajte vremena djetetu da se smiri. Spustite se na djetetov nivo, čučnite i uzmite ga za ruke gledajući ga u oči i obratite mu se smirenim autoritativnim tonom, kako bi odmah bio svjestan da ste ozbiljni.
 • Poklanjajte djetetu pažnju. Ukoliko ste najviše posvećeni djetetu kada se ponaša na neprihvatljiv način, dijete veoma brzo shvati da bilo koje njegovo neprihvatljivo ponašanje odmah privuče pažnju roditelja. Tako, izaziva roditelje na reakciju (na primjer, počnu više vremena da provode sa njim, postavljaju nova pravila ponašanja, pokazuju veće interesovanje za djetetov svijet…). Na ovaj način izazvana pažnja jeste tzv. “negativna pažnja”, ali u očima deteta i to je bolje nego da pažnja ne postoji uopšte.
 • Ne kritikujte dijete. Važno je fokusirati se na ponašanje, a ne na dijete. Na taj način će razumjeti da je to ponašanje loše ali ne i ono.
 • Red i dosljednost u svakodnevnom životu kod djeteta smanjuju neizvjesnost i nervozu.
 • Postavljanjem granica i pravila prihvatljivog ponašanja djetetu pruža predvidivost i stvara osjećaj sigurnosti. Kada  je djetetu dopušteno svako ponašanje i nijesu jasno postavljene granice dozvoljenog i nedozvoljenog ponašanja, dijete postaje razdražljivo i agresivno čim se susretne i s najmanjim zabranama. Zapravo, dijete kome nijesu jasno postavljene granice misli da je svako ponašanje dozvoljeno. Veoma je važno razmisliti da li u porodici postoje granice ponašanja i koliko su one primjerene djetetu.
 • Pohvalite dijete kada poštuje društvena pravila ponašanja.
 • Uživajte sa svojim djetetom. Radite stvari zajedno, dijelite osjećaje i misli, šalite se i zabavljajte, opuštajte i veselite.